Wat is een VPN?

Wat is een VPN?

Een VPN, of Virtual Private Network, is een internetverbinding op afstand, dat informatie converteert en uitvoert terwijl het van de ene plek naar de andere op het net gaat. Door een VPN te gebruiken om naar het net te linken, kunt u sites vertrouwelijk en gestaag bezoeken, samen met het verkrijgen van toestemming voor beperkte sites en blokkering van beperkingen vermijden. VPN’s zijn niet alleen voor computers of tablets, u kunt ook een VPN downloaden op uw iPhone, iPad of Android-smartphone.

Dit artikel beschrijft op welke manier de VPN-technologie werkt en helpt je de juiste keuze te maken wanneer je bedenkt welke VPN-client het beste bij je past.

Hoe werkt een VPN-service?

Dit is de manier waarop de VPN-technologie precies werkt:

Wanneer uw apparaat verbinding maakt met het netwerk terwijl de VPN is ingeschakeld, maakt het verbinding met de VPN-server elders in de wereld.

Tegelijkertijd bezorgt de server uw apparaat het IP-adres, de reeks cijfers die uw apparaat aanmeldt op het internet. Daarom surft uw toestel op internet niet onder uw adres, maar onder dat van een andere server.

Alle gegevens die door uw apparaat worden gegenereerd tijdens het gebruik van internet, worden gecodeerd (encryptie), waardoor hackers deze niet kunnen stelen.

Door uw IP-adres te beveiligen, kunt u de pagina vertrouwd openen en kunt u voorkomen dat uw surfgedrag wordt gevolgd. U kunt vervolgens vertrouwd en veilig internetten.

Verbaasd? Hiervoor passen we graag het mooie oude vliegtuigmodel toe. Dit is wat we in gedachten hebben.

Je stuurt de snelweg af, zonnebril op, haar netjes, muziek aan. Er vliegt een vliegtuig boven je hoofd.

Ter info: dit is geen gewoon vliegtuig. De passagiers zijn nogal achterdochtig en dit de reden: Het zijn hackers, uw internetprovider en de lokale overheid. Ze houden allemaal uw browsegeschiedenis bij en verzamelen gegevens over u. Sommigen van hen kunnen uw onveilige gegevens stelen of verhinderen dat u op de bronnen surft die u zou willen.

Maar ineens is hier de oplossing! Een tunnel. Zodra u erin bent gereden, zien de mensen in het vliegtuig niet meer wat u doet. Blijf je daar verstoppen en vertrouw erop dat al je gegevens beschermd zijn tegen ongewenste acties.

Hoe een VPN werkt: de auto en tunnel metafoor

Stel je voor dat de VPN-service een tunnel is. Wanneer u het invoert, beschermt het uw apparaat en alle gegevens tegen hackers en andere actoren, die uw activiteit kunnen volgen. Elk element dat in die tunnel wordt bewaard, is gecodeerd en alleen jij mag zien wat het is. Dit alles houdt in dat elke keer dat u op internet surft terwijl de VPN-service is ingeschakeld, niemand uw activiteit kan zien.

Encryptie. Wat betekent dat?

Dit is een proces waarbij de informatie wordt gecodeerd (versleuteld), zodat niemand er toegang toe heeft. Dit is wat er gebeurt wanneer uw apparaat wordt verbonden met het VPN-netwerk. Alle gegevens zijn gecodeerd en dat voorkomt dat hackers de informatie over u stelen.

Sommigen denken misschien dat er vanwege het proces een vertrouwelijke code is. Zodra de informatie is gecodeerd, wordt het resultaat een cypher genoemd. U heeft toegang tot de sleutel, die u vervolgens helpt om deze opnieuw te lezen.

De meest effectieve coderingsstandaard wordt AES (Advanced Encryption Standard) genoemd. De meest betrouwbare VPN-services passen deze standaard toe in hun technologie. Het heeft 256 bits, die de omvang van de cypher aangeven, toegepast in de code. Het is beter als de code zo lang mogelijk is. Dan wordt het moeilijk voor hackers om erachter te komen. Deze case heeft 256 cijfers, wat een enorm aantal verschillende combinaties van tekens kan zijn. Overigens gebruiken niet alleen VPN-providers deze technologie, maar ook de meest invloedrijke bedrijfs- en communicatiestructuren over de hele wereld, zoals banken, overheden, IT-bedrijven etc.

Laten we het hebben over protocollen

Een protocol is een service die de server helpt ervoor te zorgen dat uw verbinding snel is en dat u gemakkelijk en zonder vertraging op internet kunt surfen. In wezen wordt het VPN-protocol gecombineerd met de coderingsstandaarden en protocollen voor gegevensoverdracht.

Uitleg van een computer met gegevens die door een VPN worden gecodeerd

De meeste bekende VPN-providers gebruiken het OpenVPN- protocol in hun technologie. Het is het meest betrouwbare systeem gebleken dat de gegevens van gebruikers het meest effectief beschermt onder zijn concurrenten. Zelfs de code is voor iedereen toegankelijk, hij geeft nog steeds het hoogste beveiligingsniveau aan, omdat de VPN-provider op deze manier direct je verbinding controleert en reageert op elk probleem dat zich kan voordoen tijdens het surfen op internet. Niemand mag uw code gebruiken voor zijn doeleinden.

Een ander populair protocol wordt PPTP genoemd. Het is niet zo veilig als het vorige, maar toch geeft het een goed niveau van vertrouwelijkheid. Meestal wordt het gebruikt door de gratis VPN-providers. Maar als u geïnteresseerd bent in het hoogste niveau van beveiliging van uw gegevens, dan is dit niets voor u. Probeer de VPN te vinden met een betrouwbaarder protocol.

Waarom zijn IP-adressen belangrijk?

In wezen is het IP-adres de unieke code die het apparaat krijgt wanneer het verbinding maakt met internet. Het is net als uw fysieke adres, maar dan het is het adres van uw apparaat op internet. Het ziet eruit als het volgende voorbeeld: 172.217.22.14. Verbonden met internet, moet elk gadget deze unieke code hebben. Wanneer u op internet surft, “wisselen” uw apparaat en de website waarmee u verbinding maakt uit met de IP-adressen zodat u beschikbaar bent om alle vereiste informatie te zien.

De volgorde van verbinding maken met de server is als volgt: eerst maakt uw apparaat verbinding met uw internetprovider en vervolgens met de regioserver. Als de server detecteert dat de bron beperkt is in uw regio, hebt u er geen toegang toe.

Wanneer u de VPN-technologie gebruikt, betekent dit dat uw apparaat is verbonden met een ander IP-adres van de server, die zich mogelijk in elke uithoek van onze wereld bevindt.

Terwijl u de VPN-technologie aanzet, krijgt u direct het IP-adres van de server uit een andere regio van de wereld. Zodra iemand uw gegevens probeert te stelen of uw locatie of iets anders probeert te detecteren, ziet hij alleen het IP-adres van de VPN-server, maar niet uw echte.

Onthoud bovendien de cypher, die is gemaakt dankzij de VPN-technologie. Daarom moet u er zeker van zijn dat uw activiteit vertrouwelijk blijft en dat niemand uw gegevens zal stelen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een VPN?

We hebben hieronder een lijst met verschillende kenmerken die voor u belangrijk moeten zijn bij het kiezen van de juiste VPN-provider.

Betaalde VPN – Het zijn beschermde, onbespamde en professioneel gecodeerde systemen, in tegenstelling tot de gratis systemen. Wees voorzichtig en kies praktisch.

Gedeeld IP – Alle VPN-leveranciers die u een IP-adres kunnen geven dat door veel gebruikers wordt gedeeld, zijn goed en betrouwbaar. Zoals we hierboven vermeldden, bieden dergelijke services de beste bescherming tegen het traceren van persoonlijke activiteiten van gebruikers.

Logs – Betrouwbare leveranciers van VPN moeten u het “no logging” -beleid beloven. Zoals we hierboven vermeldden, garandeert een dergelijke functie dat u en uw online activiteiten niet worden gehackt, getraceerd of bekeken. VPN-leveranciers hebben alleen toegang tot IP-adressen van jou en de server. ExaloVPN heeft geen enkele toegang tot uw online gegevens. Het enige dat we kunnen inzien is de gegevens die u bij het maken van een account invult.

Multi-apparaat – U moet de VPN-leverancier kiezen die u ook biedt om niet alleen uw laptop of telefoon afzonderlijk te beschermen, maar beide en zelfs uw tablet. Met ExaloVPN kunt u gelijktijdig op 5 apparaten VPN gebruiken.

Hoe werkt een VPN

Hoe werkt de VPN? U kiest een externe VPN-server en communiceert ermee (niet via de ISP) waardoor alle informatie die van uw apparaat naar de server komt volledig onzichtbaar is voor tracking, zonder uw persoonlijke IP-adres. Het belangrijkste doel van de VPN is om uw IP-adres te verbergen, dat bestaat uit verschillende nummers die u van de internetprovider hebt gekregen. Dit beschermt uw identiteit, vertrouwelijke gegevens en alle andere belangrijke details. Zelfs als iemand erin slaagt om een ​​of andere vorm van informatie van u te ontvangen, kan hij deze pas lezen aan het einde van de route en met de juiste code om het te ontcijferen.

Codering is een essentiële basis van VPN en genereert het verborgen “pad” waardoor alle informatie van uw apparaat naar internet communiceert en onzichtbaar wordt.